NLP en Doelen Stellen
Een doel vertegenwoordigt wat je wilt bereiken, een gewenste situatie. Een doel geeft richting aan je huidige situatie. Het is de sleutel om je leven vorm te geven.
In NLP heeft “doelen stellen” een bijzondere plaats gekregen. NLP helpt je om zicht te krijgen op wat je wilt en hoe je dat kunt bereiken.
Door doelen te stellen volgens een bepaalde volgorde en daarbij je zelf de juiste vragen te stellen, worden doelen duidelijk en bereikbaar. Hoe duidelijker je weet wat je wilt, hoe groter de kans dit ook te verwezenlijken.
Wat of wie houdt je tegen om jouw doel te bereiken?
Als het een ‘wie’ is dan heb je het doel niet onder jouw controle en is het dus belangrijk om het te gaan herformuleren. Als je namelijk moet gaan zitten wachten tot iemand anders iets gaat doen dan wordt het niets.
Als het een ‘wat’ is, dan is het vaak een overtuiging die je in de weg zit. Overtuigingen zijn hardnekkig. Het is als een soort religie van mensen, een geloof. Een overtuiging is altijd waar, ook al is hij niet waar. Als je gelooft dat je het niet kan ga je bijna aan jezelf bewijzen dat het ook daadwerkelijk zo is. De kans dat het dan ook niet lukt, vergroot je enorm door zo te denken.
Andersom uiteraard geldt dat gelukkig ook.
Middels een praktisch toepasbaar model leren we om de eigen hulpmiddelen, bronnen die in ieder van ons aanwezig zijn, weer aan te spreken, waarmee we onze hindernissen kunnen overwinnen.
Hierdoor kunnen we onszelf weer in beweging zetten en komen we van onze huidige situatie naar de gewenste situatie. Wanneer we iets anders willen dan dat wat we hebben, krijgen of doen zullen we daar zelf een verandering in aan moeten brengen. De kracht van verandering ligt in het ‘zelf doen’. NLP stelt ons hiermee in staat het effect en de mogelijkheden van gewenste veranderingen alvast te kunnen ervaren. Om te weten welke verandering je wilt bewerkstelligen, zal je moeten weten welke wensen je hebt. Wat precies wil je?
Middels de methodiek van S.M.A.R.T brengen we dit in kaart.
Wat je nu ervaart is de reactie op een reeks van factoren die gekoppeld zijn aan je huidige situatie. Vanuit het outcome model kunnen we weer in contact komen met onszelf en ons bewust worden van wat we in die omgeving doen en hoe we dat doen. Een optimaal contact met onszelf is de basis voor een goede communicatie met onszelf en onze omgeving.