Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. In non sodales elit, ut tristique sapien.

Auteur

Rationeel Emotieve Training

Ken jezelf … en je gedachten
De ‘rationeel emotieve training’ is een methode om ongewenst gedrag of emoties van jezelf om te buigen naar meer effectief gedrag of effectievere emoties. De basis van de RET is het ABC – model. Dat houdt in dat jouw gedrag en emoties niet direct worden bepaald door de situatie, maar door jouw gedachten in en over de situatie. 
Gedachten zijn ineffectief als ze niet leiden tot effectief gedrag/emoties waarmee je zelf uit de voeten kunt, niet kunnen worden onderbouwd met feitelijke gegevens of niet logisch consistent zijn oftewel de redenering klopt niet. Dit zijn de gedachten waar je aan moet werken. Het ABC – model helpt daarbij. 

Sturende gedachten 
A is een gebeurtenis (presentatie geven, sollicitatiegesprek) of een gedachte (piekeren over de deadline van je project, terwijl je omkomt in het werk). Veel mensen denken dat deze aanleiding de oorzaak is van C, het gedrag en gevoel dat we m.b.t. deze gebeurtenis of gedachte hebben. Maar niet A (de aanleiding), maar B (de gedachten) veroorzaken C.

Anders leren denken
Gedachten veranderen niet vanzelf. Ook al weet je dat piekeren of doemdenken niet handig is, er zit nou eenmaal geen knop in je hoofd die je kunt omdraaien. De uitdaging (D) zit erin om jezelf – met behulp van een coach – kritisch te ondervragen en je irrationele gedachten ter discussie te stellen. Op die manier ‘herprogrammeer’ je als het ware je gedachten en creëer je nieuwe gedachten (E). Deze beïnvloeden ook weer je gedrag en gevoel, maar dan op een effectieve manier.

RET is een geschikte methode voor mensen die last hebben van stress en spanning, overdreven perfectionistisch zijn, van een mug een olifant maken, faalangst hebben of belemmerende overtuigingen hebben en willen werken aan een reëel zelfbeeld dat past bij hun omgeving.

Voor meer informatie, ziecontact.